O proizvodima | PLATNENE PELENE
  • Facebook
  • Google+
  • instagram
  • facebook2

PLATNENE PELENE

Pojavom jednokratnih pelenica znatno je olakšano pelenaštvo za roditelje, jer su tradicionalne tetra pelenice morale da se peru, peglaju, neretko i iskuvavaju, nisu bile zgodne za stavljanje, a moć upijanja im nije bila velika pa su nekad bili prava muka za roditelje. Jednokratne pelenice su rešile ove probleme, ali su i stvorile nove. One su jednostavne za upotrebu jer su oblikom prilagođene bebama, lako podesive i sa obzirom da se bacaju posle upotrebe nema muka oko pranja, peglanja, sušenja... ipak, kako bi se poboljšala moć upijanja dodaju se razne hemikalije... 

kako ne bi propuštale dodaje se plastika koja smanjuje prozračnost. Takođe jednokratne pelenice postaju sve veći problem sa ekološkog stanovišta. Praktično im je potrebno i na stotine godina da se razgrade na deponijama, a jedno dete potroši oko 6000 pelenica pa samim tim i predstavlja veliku količinu otpada koja zauzima sve više prostora.

Moderne platnene pelene predstavljaju savršen sklop modernog i tradicionalnog povijanja. Oblikom podsećaju na jednokratne pelenice jer su gumirane oko struka i nogica pa nema bojazni od curenja sadržaja. Podesive su sa drikerima pa može da se koriguje širina i veličina pelenice. Za razliku od jednokratnih, moderne platnene pelene su ekološke jer su perive i za ceo period pelenaštva je dovoljno 15-20 komada pelenica. Takođe ove pelenice možete da koristite i za naredno dete pa imate dvostruku uštedu. Kada se preračuna koliko je potrebno jednokratnih pelenica i njihova cena, paket od 20-ak pelenica sa sve praškom i pranjem i dalje bude višestruko jeftinije (vidi proračun dole). Moderne platnene pelene ne sadrže hemikalije i prozračne su kao i tetre ali za razliku od njih one ne moraju da se iskuvavaju niti peglaju, jer su oblikovane, a sami materijali od kojih su izrađeni su mnogo kvalitetniji i prilagođeni potrebama bebaca, nema fleka (ako se i dese mnogo ih je lakše rešiti nego na tetri), moć upijanja je bolja, a mekoća neuporediva i posle više pranja. 

 

 

  tetra-tradicionalno povijanje moderne platnene pelene (mpp) jednokratne pelene
zdravstveni aspekti

- zdravstveno ispravne

- ne sadrže nikakave hemikalije,

- prozračne su pa se stoga ojed retko javlja u njima,

- u njima beba ne treba da se maže kremicama posle svakog presvlačenja

- bebe koje ih koriste u proseku ranije prestaju da nose pelene jer pre postaju svesne svojih fizioloških potreba.

 

- zdravstveno ispravne

- ne sadrže nikakave hemikalije,

- prozračne su pa se stoga ojed retko javlja u njima,

- u njima beba ne treba da se maže kremicama posle svakog presvlačenja

- bebe koje ih koriste u proseku ranije prestaju da nose pelene jer pre postaju svesne svojih fizioloških potreba.


 

- napravljene su od plastike u kojoj koža otežano "diše"

- sadrže hemikalije od kojih su neke štetne po zdravlje beba

- ojed je česta pojava zbog smanjene prozračnosti i produženog boravka u pelenici jer roditeljima deluju suve.

- kremice se koriste posle svakog povijanja da bi se sprečila pojava ojeda, ali one ujedno i otežavaju zarastanje već nastalih ranica, jer su one masne i ne dozvoljavaju koži da "diše"

 

 
zaštita životne sredine

- ne zagađuju okolinu, a sama činjenica da su višekratne (perive) još dodatno uvećava njihov značaj.

- prilikom održavanja i pranja se ne koriste nikakve hemikalije izbeljivači omekšivači, već samo mala količina praška ili deterdženta za pranje (oko 50ml je preporučena količina za pranje)

- ne zagađuju okolinu, a sama činjenica da su višekratne (perive) još dodatno uvećava njihov značaj.

- ove pelene možete da koristite i za naredno dete

- prilikom održavanja i pranja se ne koriste nikakve hemikalije izbeljivači omekšivači, već samo mala količina praška ili deterdženta za pranje (oko 50ml je preporučena količina za pranje)

Jednokratne su. Posle upotrebe se bacaju. Na ovaj način stvara se ogromna količina otpada. Jedna beba za period od oko 2.5 godine, koliko su u proseku bebci u pelenama, potroši oko 6000 komada pelenica. Vreme razgradnje pelenica na deponijama se procenjuje na 500 godina.

Ovakav otpad pravi veliki problem na deponijama jer nema mogućnosti za reciklažu, zauzimaju velika prostranstva a tokom razgradnje ispuštaju štetne materije... 


praktičnost Ukoliko se tetre kombinuju sa nekim modernim zaštitnim gaćicama sa drikerima, ne mora biti toliko komplikovano kao nekad.

Na tetra tkanini mogu ostati fleke pa je češće potrebno da se iskuvavaju i peglaju.

Oblikovane su i lepo prilagođene vašim bebcima. Gumiranih su ivica i podesive veličine sa drikerima. Lako se nameštaju na bebcima. Održavanje je jednostavno, saperu se a zatim peru u mašini, suše na štriku ili u mašini za sušenje veša i ne peglaju se.

Oblikovame su i lepo prilagođene vašim bebcima. Gumiranih su ivica i mogu se kupiti po veličinama. Nakon upotrebe se bacaju.

cena Najjeftinija varijanta. Dovoljno vam je nekoliko zaštitnih gaćica i oko 50-ak tetra pelena. U proseku vam je dovoljno od 15-20 modernih platnenih pelenica i oko 4 zaštitnih gaćica od početka pa do samog kraja pelenaštva. Za ovakav paket trebate da izdvojite oko 200 evra.

Ove pelenice možete da koristite i za naredno dete/decu.

U proseku za dve i po godine bebac potroši oko 6000 komada jednokratnih pelenica.Za ovu količinu trebate da izdvojite oko 1250 evra.

 

Kakav uticaj pelenice imaju na zdravlje deteta
 

Istraživanja su pokazala da bebe koje koriste platnene pelene ređe imaju ojed. Iako jednokratne pelene daju osećaj suvoće to ne mora da znači da je to i dobro. Tečnost se upija u pelenicu i pretvara u gel, međutim na površini pelenice ostaju iritanti urina koji izazivaju ojed kod beba. Pošto je beba u jednokratnim pelenama duže vremena tako i ovi iritanti deluju duže na bebinu guzu. Platnene pelene se češće menjaju od jednokratnih (na svaka 2-3 sata) pa je tako bebina guza kraće izložena ovim iritantima. Takođe je opšta praksa da se guza bebe maže masnom kremom prilikom korišćenja jednokratnih pelenica. Kremice su naravno dobre, ali kada je bebina koža konstantno namazana debelim slojem masne kreme koža ne može da diše što često i otežava zalečenje ojeda. Prilikom korišćenja platnenih pelenica nema potrebe za dodatnim mazanjem guze, a uz to su ove pelenice i prozračne pa je ojed jako retka pojava.

Evo nekoliko istraživanja i činjenica koje potvđuju ovo:

Primer Istočne Nemačke: 

  • pelenski osip se povećao nakon rušenja Berlinskog zida, jer se porastom standarda povećala i potrošnja jednokratnih pelena u odnosu na platnene.

Podaci iz SAD:

  • 1955 god. manje od 10% beba je imalo pelenski osip
  • 1991 god. 78% beba je imalo pelenski osip

Dakle, procenat pelenskog osipa se povećava sa porastom upotrebe jednokratnih pelena. Osip se javlja kao alergijska reakcija na hemikalije u pelenicama, zbog manjka vazduha, više temperature i retkog menjanja pelenica jer roditeljima deluju suve.

Razlog zbog kojeg su platnene pelene bolje je taj što su one prozračnije i češće se menjaju pa se na taj način smanjuje vremenska izloženost urinskim alergenima.

Još jedna pozitivna strana platnenih pelenica je da deca koja ih je koriste ranije prestaju da nose pelene. Deca u platnenim pelenama osećaju vlagu nakon nužde pa se samim tim ranije i odvikavaju jer pre povezuju sam proces odvikavanja nego deca u jednokratnim pelenicama gde se guza uvek čini suvom.

Pored ovih činjenica specijalnu pažnju treba posvetiti i hemijskom sastavu pelenica o čemu možete naći dosta tekstova na internetu.

 

Zaštita životne sredine

Osnovni ideja održivog razvoja je da se racionalnim i pametnim korišćenjem resursa naše planete sačuvaju prirodna bogatstva i za buduće naraštaje. Da li to zaista činimo korišćenjem jednokratnih pelenica?

Pelenica se zaprlja. Presvuče se, zatim upakuje u najlon kesu (nekad i u dve da sigurno ne smrde) i prvom zgodnom prilikom iznesu se u kontejner i tu se briga o njima završava.

Međutim ne sme se zaboraviti na sledeće činjenice:

Vreme raspada jednokratnih pelenica na deponijama = oko 500 godina

Prostor koji se zauzima sa oko 6000 komada pelenica koje u proseku potroši jedno dete u periodu pelenaštva

Nemogućnost recikliranja ove vrste otpada. (Jedino rešenje je spaljivanje, ali u tom slučaju su potrebni specijalni insineratori sa posebnom kontrolom izduvnih gasova...)

Opasnost od širenja bolesti (Tokom razgradnje pelenica na deponijama u tlo se ispuštaju razne hemikalije između ostalog i dioksin koji je poznat kao kancerogen. Takođe sam sadržaj pelenica, mokraća i stolica, često sadrže žive stanice bolesti iz vakcina koje bebci dobijaju. Kontaminacija tla ovakvim supstancama mogu biti opasne ukoliko prodru u sisteme podzemnih voda...)

Kod nas ne postoje podaci o otpadima, ali prema svetskim podacima po količini otpada jednokratne pelene nalaze se na samom vrhu na komunalnim deponijama – čak na trećoj poziciji.

 

Isplativost platnenih pelenica

Za jedno dete je dovoljno 15-20 komada modernih platnenih pelenica i 3-4 zaštitne gaćice. Oko 250 eura je dovoljno za kupovinu ovakvog paketa. Svakako treba uzeti u obzir da ove pelenice možete da koristite i za naredno dete.

Koliko je potrebno jednokratnih pelenica za jedno dete?

Prosečno bebac provede 2,5 godine u pelenicama.

Dnevno je potrebno oko 7 pelenica (računajući i dan i noć). Ova cifra je neki prosek. U početku bebac mora da se presvlači i češće, dok se pred kraj nošenja pelenica neka i uštedi kad se stigne po koji put i na nošu.... dakle sredina, 7 pelenica po danu.

2,5 godine imaju 912 dana.

Cena jedne pojedinačne jednokratne pelenice je oko 25 din

912 dana x 7 pelenice dnevno = 6384 pelenice

6384 pelenice x 25 din = 159 600 din.

Dakle za moderne platnene pelenice vam treba oko 250 eura, a za jednokratne 1350 eura, što znači da je ušteda više nego pet puta veća. Za novce koje uštedite možete da kupite dečiji krevetac, kadicu, hranilicu i kompletnu garderobu i kozmetiku koja je u početku potrebna za vaše bece.

 

Održavanje modernih platnenih pelenica

Ovo je najčešća stavka koja odbija roditelje da probaju platnene pelena, ali u praksi i nije strašno.

Ne, ništa zaprljano ne pipate.

Ništa vam ne smdi po stanu.

Evo održavanja u nekoliko jednostavnih koraka:

1. Kada skinete iskorišćenu pelenicu izvrnite sadržaj pelenice u wc šolju.

2. Pažljivo izvucite uložak i saperite tušem pelenicu, zatim uložak. (Mi za ovo koristimo stari lavor u koji saperemo pelenicu sa tušem). Držite gornji kraj pelenice koji je čist i saperite pelenicu na dole.

3. Izruči lavor u wc šolju.

4. Tako sapranu pelenicu odložiti u drugi lavor (posudu sa ili bez poklopca). Pelenice mogu da stoje potopljene u vodi ali ih možete odložiti i bez potapanja. (Mi nikada nismo potapali pelenice u sirćetnu vodu ili dodavali u vodu za potapanje eterična ulja. Najbitnije je samo da se lepo saperu tušem nakon korišćenja i tako mogu da stoje 1-2 dana). Obavezno saperite pelenicu i kada je samo upiškana kako ne bi došlo do neprijatnih mirisa.

5. Kada skupite dovoljnu količinu pelenica ubacite ih na pranje u mašinu. Pelenice se peru na 60º (To je dovoljna temperatura da se unište svi mikroorganizmi koji mogu tu da se nađu), ne treba dodavati omekšivač jer on smanjuje moć upijanja uložaka. U mašinu je potrebno dodati veoma malo praška, 50ml je sasvim dovoljno. Pelenice se ne trebaju peglati. Mogu se sušiti i u mašini za sušenje veša.

6. Sušenje

I može na veselu guzu.

Bitno je da se svaka pelenica sapere posle upotrebe, a ne da se ostavlja za kasnije i tada nema fleka ni neprijatnih mirisa. Ovo veoma brzo postane rutina i ne oduzima više od par minuta po peleni.

 

Od kakvih se materijala prave moderne platnene pelenice?

Materijali koji se koriste u izradi modernih platnenih pelena su po kvalitetu znatno odmakli od tetra pelena, jer se ne gužvaju, izuzetno su mekani pogotovo oni koji idu do bebine kože, ne postaju krute iako se ne koristi omekšivač, ne ostaju fleke, a sama moć upijanja je znatno poboljšana.

Naši modeli se prave od pamučnih materijala. Do bebine kože je pamučni baby soft pliš koji ne ogrubi posle više pranja.

Zaštitne gaćice se prave od PUL tkanine ili vunene tkanine. Obe tkanine su prozračne, a zaustavljaju prolazak vlage. Vunena tkanina od koje pravimo naše zaštitne gaćice se ne trebaju lanilizirati pre upotrebe.

 

Široki povoj

Široki povoj se uglavnom nosi u prva tri meseca bebinog života, kako bi se bebini kukovi pravilno formirali. Kod tradicionalnog povijanja i jednokratnih pelenica to znači dodatna tetra pelenica i švedska marama. Sa modernim platnenim pelenama ovo sve nije potrebno. One su same po sebi malo deblje od jednokratnih i imaju dovoljnu čvrstinu pa nema potrebe za dodatnom švedskom maramom. Uz naše modele dobijate dva uloška: veći koji se presavija na tri dela i manji koji je dodatak upravo za period nošenja širokog povoja, dok u kasnijem periodu može da posluži kao dodatak za noćnu pelenicu kada je potrebno dodatno upijanje.

 

Ne zaboravimo ni ovo...

Moderne platnene pelene su izuzetno praktične i jednostavne za upotrebu.

Moderne platnene pelene su prelepih šarenih dezena odlične za paradiranje po plaži i slično.